MOSKOVA         26/01/2015

MOSKOVA (DİHA) – Mısır’ın başkenti Kahire’de, Suriye’de savaşın bitirilmesi amaçlı düzenlenen 2 günlük toplantının ardından beklenen Moskova toplantısı başladı. Muhalif kesimin geniş bir katılımla yer alması beklenen toplantının katılımcılarından Çoğulcu Toplum Hareketi temsilcisi Randa Kassis, toplantıya ilişkin umutlu olduklarını ve Moskova toplantısı ile çözümün ilk adımının atıldığına inandığını söyledi.

Moskova’da, Suriye’de savaşın bitirilmesi amacı ile düzenlenen ve PYD başta olmak üzere Kürt muhalefetin geniş bir katılımla yer aldığı ifade edilen toplantı, Rusya Dışişleri Bakanlığı toplantı binasında basına kapalı olarak başladı. Katılımcılardan Paris merkezli çalışan Çoğulcu Toplum Hareketi temsilcisi Randa Kassis, Kahire’den sonra düzenlenen Moskova toplantısının tarafları Suriye’de çözüme daha da yaklaştıracağını, bunda da en önemli faktörün Rusya’nın toplantıyı ve muhaliflerin katılımını desteklemesi olduğunu söyledi.

Herkes için doğru devlet

Suriye’de bir çok azınlıktan halkın yer aldığı Çoğulcu Toplum Hareketi’nin talebinin Kürtler dahil herkes için doğru olan bir devlet olduğunu söyleyen Kassis, Cenevre toplantılarından istenen sonuçların alınmadığını, bu nedenle muhalefetin önemli bir kesiminin bulunduğu Moskova toplantılarından umutlu olduklarını söyledi.

Moskova toplantılarının çözüm için başlangıç niteliğinde olduğunu ifade eden Kassis, Suriye rejiminin delegasyonunun da toplantıya katılacak olmasının önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Toplantıda önem verecekleri 2 öncelik bulunduğunu anlatan Kassis; “Bunlardan biri Suriye’de bulunan teröristlere karşı savaşmak, diğeri ise Suriye’de herkes için barışı inşa etmek. O nedenle gerek muhalefetin, gerekse rejimin ciddi katılım gösterdiği bu toplantı en önemli toplantılardan biridir. Toplantıyı önemli kılan bir diğer nokta ise Rusya’nın Suriye barışı için gerçekten bir şey yapmak istemesidir. Bu şimdi Suriye’de barış isteyen herkes için, bizim içim önemli bir fırsattır” ifadesinde bulundu.

Cenevre toplantılarının başarısız olmasının gerekçesini, toplantıya katılanların sadece Suriye Ulusal Koalisyon çevresinden olmasına bağlayan Kassis, buradaki katılımın da çözüm konusunda umut verici olduğunu sözlerine ekledi.

‘Batı hatasını anladı’

Batının, çözüm üzerine olabilecek en geniş katılımın sağlanması noktasında daha önceki toplantılarda yaptıkları yanlışı düzelttiğine dikkat çeken Kassis, batının savaşın sürdüğü 4 yılın ardından sadece kendi politikalarını sürdüren muhalif kesim ile çözüm arayışında başarısızlığı gördüğünü ve bunun da bu toplantının başarılı olması için bir başka önemli fırsat olduğunu vurguladı.

Page : 1 – 2

http://www.bestanuce1.com/haber/166855/video/