CIHAN        04/10/2015

Suriye’de yaşanan iç savaşa çözüm bulmak maksadıyla Suriyeli muhaliflerin katıldığı Astana-2 toplantılası sona erdi. Ortak basın toplantısında Astana görüşmelerinin Esed rejimine karşı yapılmadığını savunan muhalifler, toplantıların ülkedeki krizden bir çıkış yolu bulmak için yapıldığını vurguladı.

Kazakistan’ın ev sahipliğinde başkent Astana’da 40’a temsilcinin katılımıyla ikincisi düzenlenen toplantı sonunda iki sayfalık sonuç bildirgesi imzalandı. ‘Astana Açılım’ başlıklı sonuç bildirgesinde taraflar uluslararası gözetim altında ve tüm adayların güvenliğinin garanti altına alındığı parlamento seçimlerinin bir an önce yapılması konusunda anlaştı.

Muhalifler, ordu ve güvenlik birimlerinde reform yapılması, Anayasa’nın 6 maddesinin değişitirilerek yeni bakanlar kurulunun kurulması ve nerden gelirse gelsin terörle mücadele çağrısında bulundu. Sonuç bildirgesinde tüm yabancı militanların çekilmesi, teröre karşı birleşik cephe oluşturulması ve Suriye’nin devlet bütünlüğünün korunması çağrısı yer aldı.

Astana’da 2-4 Ekim tarihleri arasında toplanan muhalifler, görüşmelerin sonucunu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e gönderme kararı aldı. Nazarbayev’den Suriye’deki krizin çözümü adına arabulucu olması istendi.

Cumartesi yapılan görüşmelerde Rusya’nın Suriye’ye yaptığı hava operasyonu, 2016 yılı için planlanan parlamento seçimleri ve muhaliflerin Rusya’nın hava operasyonlarına yönelik açıklamalarının sonuç bildirgesinde yer almaması dikkati çekti.

Görüşmelerin ilk turu 25-27 Mayıs’ta Astana’da yapılmıştı.